Όλα τα άρθρα

Αλλεργίες στους σκύλους

Το άρθρο είναι μια ευγενική προσφορά του cypruspet.com  cypruspet

 

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι αλλά και οι γάτες, παρουσιάζουν κατά καιρούς αλλεργίες. Ο αριθμός των αλλεργικών αντιδράσεων αυξάνεται σημαντικά την περίοδο της άνοιξης που η γύρη και άλλοι αλλεργιογόνοι παράγοντες βρίσκονται σε έξαρση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα μιας αλλεργίας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε την αιτία και συνεπώς να χορηγήσουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ακόμη καλύτερα να προλάβουμε την εμφάνισή της.
Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ένα ζώο μπορεί να αποδειχθεί αλλεργικό και στα 5 και στα 6 και στα 8 του ακόμη χρόνια, παρ’ ότι ερχόταν και τα προηγούμενα χρόνια σε επαφή με το αλλεργιογόνο. Mία απλοϊκή προσέγγιση, εξηγεί ότι υπάρχει κάτι σαν αθροιστικό φαινόμενο στα ερεθίσματα από το αλλεργιογόνο μέχρι να ξεπεραστεί το «όριο» και να έχουμε την έκρηξη της αλλεργίας. (Aκριβώς το ίδιο άλλωστε, συμβαίνει και στους ανθρώπους)

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες αλλεργιών που παρατηρούνται στα κατοικίδια. Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων (ψύλλοι, τσιμπούρια), αλλεργίες του αναπνευστικού (κυρίως από γύρες) και αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό. Σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για να αναγνωρίσετε - και πιθανώς να προλάβετε - τις αλλεργίες που βασανίζουν το κατοικίδιό σας.

Αλλεργίες από τσιμπήματα εντόμων

Όταν οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δαγκώσουν, αποθέτουν ένα είδος σάλιου στο σώμα του ζώου, το οποίο σκοπό έχει να αποδυναμώσει το δέρμα ώστε να μπορέσει το παράσιτο να αρχίσει να απομυζά αίμα. Πολλά κατοικίδια αντιδρούν σ' αυτό το σάλιο παρουσιάζοντας σημάδια κνησμού και ερεθισμένο δέρμα, κυρίως στο πίσω μέρος του σώματός τους, πάνω από τη βάση της ουράς τους. O ερεθισμός αργότερα πιθανόν να γενικευτεί και ανάλογα με την ένταση του κνησμού έχουμε την εμφάνιση δευτερογενούς πυώδους δερματίτιδας, με την εικόνα πληγών με πύον και πτώση του τριχώματος. Υπολογίζεται ότι περίπου το 75% των αλλεργιών, οφείλεται σε τσιμπήματα ψύλλων!
Για να αποφύγετε την δερματίτιδα που προκαλούν αυτά τα παράσιτα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένας αντιπαρασιτικός έλεγχος και η χορήγηση των καταλλήλων φαρμάκων πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά κολάρα για παράσιτα, αμπούλες οι οποίες εναποτίθενται στο δέρμα του ζώου και παρέχουν προστασία για διάστημα 1,5 με 2 μηνών, διάφορα σπρέυ για την εξουδετέρωση των παρασίτων αφού αυτά τσιμπήσουν το ζώο, όπως επίσης και φάρμακα με τα οποία ψεκάζετε την αυλή σας, προλαμβάνοντας την ανάπτυξή τους. Όπως και να έχει, την περίοδο από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη, πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων.

Αλλεργίες του αναπνευστικού

Αυτές οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχιακές και προέρχονται από τη γύρη η οποία περιέχεται κυρίως στο γρασίδι, τα δέντρα, τους θάμνους και τα λουλούδια. Η σκόνη του σπιτιού ή του δρόμου, η σκόνη από το χαρτί, η χρήση κάποιων αρωμάτων ή άλλων οσμηγόνων ουσιών (π.χ σκεύασμα για τα κουνούπια), μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες. Τα συμπτώματα των αλλεργιών αυτών είναι κνησμός στο δέρμα και τριχόπτωση, συνήθως στο μπροστινό μέρος του σώματος του ζώου, στο λαιμό, το κεφάλι, τα αυτιά και την μέσα πλευρά των μπροστινών ποδιών. Επιπρόσθετα, το ζώο μπορεί να παρουσιάσει διάρροια, φτάρνισμα, φαγούρα και δερματικές αλλοιώσεις.
H δυσκολία στις αναπνευστικές αλλεργίες έγκειται στην διάγνωση, καθ’ ότι τα «αντιγόνα» που τις προκαλούν βρίσκονται σε τεράστια ποικιλία. Συνεπώς, πρέπει μέσω του ιστορικού να απομονώσουμε τους υποψήφιους ύποπτους αλλεργιογόνους παράγοντες και έπειτα να «απορρίπτουμε» ένα ένα μέχρι να βρούμε την πραγματική αιτία.
Αν το κατοικίδιό σας παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας του αναπνευστικού, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό

Οι αλλεργίες που προέρχονται από το φαγητό συνήθως οφείλονται σε κάποια από τις πρωτεΐνες που καταναλώνει το ζώο, έστω και αν καταναλωνόταν και από παλιά κάποια ποσότητα χωρίς να εμφανίζονται προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε πέρα από τις δερματικές εκδηλώσεις, όπως κνησμό και τριχόπτωση, συμπτώματα και στο πεπτικό σύστημα του ζώου.
Η διαφορά με αυτού του είδους τις αλλεργίες, είναι ότι δεν είναι εποχιακές, και μπορούν να ελεγχθούν βάζοντας το κατοικίδιο σε ειδική δίαιτα που θα προτείνει ο κτηνίατρος. Επειδή πολλές φορές οι τροφές των κατοικίδιων είναι υποπροϊόντα ανθρωπίνων τροφών, οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που τα ενοχλούν είναι από συνηθισμένα συστατικά όπως κοτόπουλο, βοδινό, σιτάρι, καλαμπόκι. Αν ο κτηνίατρος διαγνώσει αλλεργία που προέρχεται από το φαγητό, και συστήσει για το κατοικίδιό σας, ατομική δίαιτα με συγκεκριμένες τροφές, ζωικές και φυτικές, π.χ. από κουνέλι, κυνήγι, ρύζι, είναι πολύ σημαντικό να επιβάλετε στο ζώο σας το νέο διαιτολόγιο και να μην επιτρέψετε εξαιρέσεις.
Έχετε υπόψη ότι το πρόβλημα εντείνεται με τα κεράσματα και τα αποφάγια τα οποία δυστυχώς αποτελούν για πολλά κατοικίδια το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής τους. Οι «μεζέδες» αυτοί είναι συνήθως πλούσιοι σε πρωτείνες και λιπαρά, τα οποία προκαλούν θαμπό τρίχωμα, λιπαρό δέρμα, φαγούρα και πληγές στο σώμα.
Ο εντοπισμός της αιτίας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της αλλεργίας. Πέραν από τις γνώσεις του κτηνίατρου και τα διάφορα διαγνωστικά τεστ που πιθανόν να κάνει, εξίσου σημαντική είναι και η δική σας συνεισφορά. Τα παρακάτω ερωτήματα είναι ζωτικής σημασίας για μια σωστή διάγνωση. Με οξεία παρατηρητικότητα και ευαισθητοποίηση εκ μέρους σας, μπορείτε απαντώντας τα να δώσετε στον κτηνίατρο μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, συμβάλλοντας έτσι στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση.

Πότε πρωτοπαρουσιάστηκε το πρόβλημα;
Ποια είναι η συγκεκριμένη εποχή του έτους που συμβαίνει;
Το κατοικίδιο έχει εξωπαράσιτα; (πχ ψύλλους, τσιμπούρια)
Πότε χρησιμοποιήσατε τελευταία φορά εξωπαρασιτοκτόνο και ποιο;
Ποια είναι η διατροφή του;
Δώσατε τελευταία κάποιους «μεζέδες» και ποιους;
Πότε πλύθηκε για τελευταία φορά και με τι; Yπάρχει περίπτωση να μην ξεπλύθηκε καλά;
Πήγε πρόσφατα σε μέρος που δεν έχει ξαναπάει; π.χ εξοχή με λουλούδια, δάσος, κατάστημα με πετρελοειδή κλπ
H φαγούρα προηγήθηκε της κοκκινίλας ή το αντίθετο;
Ξύνεται ή δαγκώνεται;
Φταρνίζεται, τρέχουν τα μάτια του, έχει τρέμουλο, έχει διάρροια ή εμετούς;

Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος έχει στη διάθεσή του φάρμακα που μπορούν σχετικά εύκολα να κατευνάσουν και ίσως να εξαλείψουν κάθε σύμπτωμα από το κατοικίδιό σας. Όμως η δική σας ανάλυση και το λεπτομερές ιστορικό θα δώσει και την τελική λύση.


Πως να κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι μας

Αλλεργίες στους σκύλους

Νόμος 4039/2012, 2 Φεβρουαρίου 2012

Όροι Χρήσης